четвер, 28 серпня 2014 р.

Команда унікального гендерного музею виборює його існування

Перший в Україні та в Східній Європі гендерний музей народився у 2009 році у Харкові. Наразі колекція музею, яка нараховує біля 3000 одиниць, зараз розташовується у 2-х кімнатах комунальної квартири, і утримується власними коштами команди музею.


Як розповіла засновниця Музею Тетяна Ісаєва, Український музей має свої особливості. На відміну від інших жіночих музеїв, що вже існують у світі, його експозиції піднімають і намагаються висвітлити широкий спектр гендерних проблем, серед яких: чоловічі гендерні проблеми, сексизм в рекламі, насильство у сім’ї, «скляна стеля» для жінок.

Колекція музею нараховує біля 3000 одиниць збереження (документів, книжок, підручників, дитячих іграшок, дисків, сувенірів, фотографій). Є в колекції й, навіть, особисті речі гендерних теоретиків та практиків. Експонати передані з різних міст України та з різних країн світу: Італії, США, Швеції, Польщі, Грузії, Литви, В’єтнаму, Німеччини, Кореї, Норвегії, Австралії, Аргентини.

З моменту відкриття до сьогодні музей прийняв понад 500 відвідувачів та відвідувачок з Харкова та інших міст України, Польщі, Італії, Іспанії, Англії, США. А віртуальну подорож до Музею можна здійснити завдяки відео на Gender Channel.ua.




За час свого існування Музей отримував численні дипломи та відзнаки, представляв Україну на Міжнародних Конгресах у Німеччині та Аргентині.

Крім реальних експозицій створено віртуальну версію музею www.gendermuseum.com, що дозволяє відвідати експозиції музею всім бажаючим. Для частини експозицій на волонтерських засадах зроблено переклад англійською мовою.

Однак наразі існування Музею опинилося під загрозою.

З 2012 року експозиція музею розташовується у двох кімнатах комунальної квартири загальною площею 55 кв. м. Упродовж січня – серпня 2013 року було здійснено ремонт приміщення, обладнано меблями та на волонтерських засадах здійснено оформлення експозицій, в тому числі інтерактивних. Екскурсійне обслуговування та інформаційна діяльність музею ведеться на волонтерських засадах.

Зростаюча оплата комунальних послуг (оплата приміщення, опалення, світло, Інтернет), здійснюється за рахунок власних внесків, стає непосильною для команди музею. Різке підвищення тарифів на комунальні послуги ставить під загрозу подальше утримання музею за власний кошт команди. Та в цей непростий час команда музею, все ж продовжує активно діяти, шукаючи можливі шляхи для майбутнього існування.

І якщо ви маєте ідеї, як допомогти Музею, - озивайтесь!

Контакти:

Тетяна Ісаєва, директорка Музею жіночої та гендерної історії

gender.museum@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар