середу, 14 січня 2015 р.

10 ''великих ідей'' фінансової грамотності для жінок


1. Знання кращий захист. Будьте обережні. Обирайте усвідомлено, відповідайте за свій вибір, отримуйте нові знання, інновації і використовуйте на практиці. Фінансові знання теж важливі.

2. Планування. Плануйте фінансові витрати, їх напрям і час, реалізовуйте свої плани і оцінюйте їх.

3. Заощаджуйте. Намагайтеся заощаджувати 10% від прибутку, оцінюйте витрати та відмовляйтесь від не нагальних.

4. Витрачайте розумно. Складайте списки витрат на день, тиждень, рік. Співвідносьте їх з власними фінансовими цілями.

5. Інвестуйте. Інвестуйте в різні джерела і пам'ятайте про ризики, чим більший обіцяний прибуток, тим більші ризики.

6. Захищайте себе. Проаналізуйте можливі ризики та захистіть себе. Можливо використовувати страхування, мати фінансовий резерв. Змешіть схильність до ризиків.

7. Вкладайте в себе. Отримуйте нові знання та навички, які дозволять у майбутньому, отримати кращу роботу, більшу зарплату.

8. Розумійте вплив податківНеобхідні податки пов'язані майже з усіма видами заробітку та інвестицій, потрібно розуміти, які у вас можуть бути податки, як вони вплинуть на дохід.

9. Користуйтесь кредитами розумно. Порівняйте умови кредитування, мінімальний платіж та графік витрат. Кредит на підтримку стилю життя, який не відповідає доходам, є поганим кредитом.

10. Живіть відповідно до можливостей. Ведіть бюджет, оцінюйте витрати і доходи, створюйте ''подушку безпеки", майте фінансовий резерв. Рівень видатків не повинен перевищувати доходу. Іноді борг виправданий, якщо йдеться про продумані інвестиції в бізнес, машину необхідну для роботи тощо.

За матеріалами Джейн Лопус, директорки центру економічної освіти Іст-Бейського університету, тренінг ''Управління власними фінансами''.