понеділок, 28 вересня 2015 р.

ГЕНДЕРНІ КЕЙСИ ТА УСПІХИ: ЧИМ ПИШАЮТЬСЯ КРАЇНИ СВІТУ

23 вересня 2015 року відбулося робоче засідання "Толерантність і недискримінація" у рамках наради ОБСЄ по розгляду виконання зобов'язань, присвячених людському виміру. #HDIM2015. За результатами, можна відмітити такі пріорітети для деяких країн світу.


Швеція: Акцентується увага, що благоустрій і безпека вимагають однакового внеску жінок і чоловіків.  

Канада: Підкреслює участь жінок в економічній активності і міжнародних торгових місіях.

Святійший престол: Призив до модернізації християнства, "всі ми єдині у достоїнсстві і відповідальності". Зростання активності жінок у різних сферах означується як позитивна тенденція. Вклад жінок у благополуччя суспільства є дуже важливим, хоч і не завжди оцінений належно. Жінки високо освічені, працюють у різних професіях. З самого початку християнство говорило про рівність жінок і чоловіків. Але, на жаль, жінки часто потерпають від дискримінації. На робочих місцях існують різноманітні застереження, щодо поєднання праці і дому. Але потрібно, щоб баланс між родиною і сім'єю був можливим для жінок і чоловіків. І потрібна політична воля і активні заходи для цього.

Франція: Гендерна рівність - це пріорітет для Франції. Підтримується свідоме ставлення до народження дітей, вибору часу народження, їх кількості, неможливість присилування до народження.

Австрія: Гендерні стреротипи часто є відправною точкою дискримінації, це бар'єри на шляху.
Пропонується впровадження навчальних курсів у навчальних закладах, спецкурсів.

США: Жінки і дівчата мають добрі умови для навчання і розвитку, і можуть допомагати родині і країні, але вони продовжують потерпати від дискримінації і насилля. Не вистачає відповідного законодавства і механізмів реалізації. США готові підтримати інші країни. Кримінальна відповідальність повинна поєднуватись з матеріальною компенсацією.

Німеччина: Роки показали, що рівноправ'я позитивно впливає на економічну стабільність і зростання. "Ми не можемо дозволити собі не використовувати потенціал жінок". У Німечині з 2016 року запрацює Закон про 30% квоту у 100 перших підприємствах.

Великобританія: Компанії, де більше 250 працюючих, повинні оприлюднювати інформацію про розрив у зарплаті з червня. Боротьба з дискримінативними образами жінок в медіа та інтернеті.

Ісландія: Гендерна рівність - це питання прав жінок і чоловіків. Ісландія має 45% жінок у парламенті, і пов'язує з цим те, що зайняла перше місце у індексі економічного розвитку. Гендерна - рівність одна з причин економічного зростання. Тоді всі мають можливості вносити свій вклад у розвиток суспільства.

Вірменія: За включення жінок у процеси примирення і розбудови миру.

Андора: Включення гендерного фактору у діяльність усіх відомств. У Андорі представництво 50 на 50 у парламенті діючому. Інформування про проблем насилля і підтримка жінок похилого віку є пріорітетом.

Мальта: Ліквідація дискримінації це не самоціль. Це рівний доступ до прав, можливостей і реалізації.

Україна: Підкреслила порушення і насилля на окупованих територіях і в анексованому Криму. І, на жаль, відмітила незаконне усиновлення і вивіз дітей в Росію. Відмічено включення гендерного компоненту у підготовку поліції.

Турція: Необхідність розширення прав жінок, підвищення статусу, економічної активності, політичної активності жінок та боротьби з насиллям.

Отже, наразі серед основних світових тенденцій по досягненню гендерної рівності:

- протидія насиллю і дискримінації;
- боротьба з гендерними стереотипами;
- збільшення політичної активності і представництва жінок;
- зростання економічного впливу і участі жінок;
- досягнення балансу між роботою та родиною.




Немає коментарів:

Дописати коментар