понеділок, 10 жовтня 2016 р.

ЦІКАВІ ПРАКТИКИ ЖІНОЧОГО ЛОБІ В ПОЛІТИЦІ


at the #OSCE#HDIM2016 in #Warsaw

Нарада з людського виміру (HDIM), організована для держав-учасниць ОБСЄ є найбільшою щорічною конференцією з прав людини і демократії в Європі. У рамках заходу традиційно значна увага приділяється питанням гендерної рівності, організовується "Жіночий сніданок" як платформа для розвитку мережевих зв'язків і обміну досвідом між жінками-лідерками.


«Як реформувати політичні партії з урахуванням гендерної перспективи?» - саме такою була тема цьогорічного "Жіночого сніданку - 2016", під час якого прозвучало кілька думок, які цілком можуть бути застосовані і в українському контексті.


Соня Локар (Центрально і Західноєвропейське агенство з гендерних питань): 


- Партії найбільша перепона для жінок в політиці. Водночас вони можуть допомагати. Демократична спільнота схиляється до партій, але відсутні демократичні принципи, які б використовували самі партії. Вони можуть робити все для внутрішньої демократії і рівності, та не роблять. 
Є нова хвиля партій, які очолюють жінки, але вони не просувають рівність. І на міжнародній сцені політичні актори не хочуть займатися партіями, але це втручання необхідне. Потрібні відповідні принципи. Підписуються угоди про квоти, але на практиці вони не дотримуються. Квоти діятимуть лише разом із правилами розміщення жінок і чоловіків у списках. 

У цьому питанні можуть допомогти збори, наради жінок, які вимагатимуть рівних прав. Адже це питаня не просто рівності, а впливу. 

Більшість партій отримують бюджеті кошти і це не приватні структури, тому вони повинні впроваджувати рівність. 

У цьому можуть допомогти збори, наради жінок, які вимагатимуть рівних прав. Потрібні загально національні коаліції, найбільш широке партнерство.

Агнешка Помаска, членкиня парламенту, голова комітету з питань Євросоюзу в Сеймі Польщі:
-  Щодо партійних списків, то жінка повинна обов'язково бути першим чи другим номером, і ще одна жінка в першій п'ятірці. Також важливим є врахування жінок при розподілі партією посад.

У результаті виступів і дискусій прозвучали наступні рекомендації, щодо збільшення присутності і впливу жінок у політиці:

- введення квот;
- рівний поділ місць у списках;
- затвердженні внутрішньо партійні гендерні принципи;
- внутрішня партійна демократія;
- діючі Нацплатформи жінок, жіночі політ клуби і зустрічі;
- активна медіа підтримка;
- спеціальні навчання для жінок, підготовка їх до політичної діяльності.

Країни з квотами в останні 10 років показали свою ефективність. Міжнародне партнерство і жіноча солідарність є важливими. 
Кінцевою метою є не статистична кількість жінок, а якісні результати і зміни.

Юлія Гончар для Gender Channel.ua